Den svarta Dahlian och andra mytiska blommor


Nu när vintermörkret har lagt sig över trädgårdar och odlingar får jag gräva efter växter på annat håll. Den här gången har jag fördjupat mig i historier där särskilda personer, grupperingar eller händelser är kallade efter blommor. En av dem är Den svarta Dahlian.

Svarta Dahlian

Den första blomman jag kom att tänka på är den Svarta dahlian. Det finns något hypnotiskt över den regelbundna formen på den bollformade dahlian. Att blomman dessutom finns i svarta nyanser gör den än mer fascinerande och mystisk. Det är därför inte konstigt att Svarta dahlian fick ge namn åt det uppmärksammade mordfallet i Los Angeles för över 65 år sedan.

Elisabeth Short, var det egentliga namnet på den 22-åriga kvinnan som blev brutalt mördad och lemlästad i Los Angeles. Hon hittades en tidig januarimorgon 1947 i stadens centralare delar. Det finns olika förklaringar till varför kriminalfallet fick namnet Svarta dahlian. En av dem handlar om att Elisabeths favoritfärg var svart och att hennes vänner därför kallade henne Svarta dahlian. En annan förklaring kan vara att en dagstidning hade för vana att benämna kriminalfall vid olika blommor. Det bestialiska mordet är fortfarande olöst och har i decennier fascinerat och gäckat generationer av amerikaner.

Vita rosen

Vita rosen är ytterligare en blomma med historisk förankring. Det var namnet på den motståndsgrupp som verkade i München under andra världskriget. Vita rosen var en intellektuell grupp bland unga studenter som manade till civilt motstånd mot naziregimen. Under åtta månader spred de flygblad över Tyskland tack vare brittiska flygplan. Det hela fick tyvärr ett tragiskt slut när nazisterna upptäckte vilka som låg bakom aktionerna. Tre medlemmar, varav syskonparet Hans och Sophie Scholl som startade gruppen, fick dödsstraff på grund av landsförräderi och den 18 februari 1943 blev de avrättade.

Det finns även en annan känd vit ros, Finlands vita ros, som är en utmärkelse. Riksföreståndaren Gustaf Mannerheim instiftade orden 1919. Finlands vita ros är också namnet på en buskros, som odlas i hela Norden ändå upp mot fjälltrakterna. Rosen tillhör pimpinellasläktet som också har vildväxande varianter. Finlands vita ros blommar intensivt, men kort under tidig sommar och är härdig upp till zon 8.

Röda nejlikan

En blomma som inte har någon verklighetsförankring, men ändå omtalad är Den röda nejlikan. Det var pseudonymen för Sir Percy Blakeney, en mystisk engelsman som räddade aristokrater från giljotinen under franska revolutionen. Den som låg bakom denne omtalade romanfigur var den ungerskfödda baronessan Emmuska Orczy, som skrev pjäsen Den röda nejlikan tillsammans med maken Montague McLean 1903. Den efterföljande boken med samma namn, blev en riktig bästsäljare. Inspirationen till romanens hjälte menar många, är den svenske greven Axel von Fersen, som under revolutionen organiserade kungafamiljens misslyckade flyktförsök.


Tidningsartikel: Den Svarta Dahlian fortsätter att fascinera
Foto vit ros: Anneli Salo/CC
Foto svart dahlia: Pxhere

,

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.