
Årets skörd av pumpor blev ovanligt bra. Den största växte i vårt växthus, som verkar vara den bästa växtplatsen för oss som bor i Jämtland. Orange hokkaidopumpa är verkligen färgstark, men slösa inte dessa pumpor till Halloween-firandet! Hookaidopumpan är enligt min mening den bästa matpumpan med sitt tunna skal, mjälla konsistens och lagom söta arom. Den är helt enkelt underbar och en riktig delikatess i hösttider.
Många pumparecept innehåller chili och ingefära, men när det gäller Hokkaido är det helt onödigt. Den blir godast med enbart salt som smakförstärkare. Ugnsbaka pumpan i bitar med skal, ringla över olivolja, salta och baka i 200 gr ca 30 min. Servera med lite flingsalt, en klick smör eller en god yoghurtsås med mynta och vitlök. Om man kokar pumpabitarna blir de oerhört saftiga och smakrika, särskilt om man lägger i bitarna mot slutet när man till exempel tillagar en härlig lammgryta. Hokkaidopumpan som har ett japanskt ursprung kan även benämnas som Uchiki kuri och finns också i en grön variant.