Invasion från trädgården


Lila och rosa lupiner

Naturvårdsverket har utökat listan över invasiva arter med snöbär, häggmispel, flocknäva, jättedaggkåpa och skogklematis. Naturvårdsverket varnar för att dessa trädgårdsväxter kan sprida sig i naturen på ett invasivt sätt och skada det svenska ekosystemet. Främmande invasiva arter är ett hot mot den biologiska mångfalden.

En konstnärlig syn på invasiva arter kan man se i Ingela Ihrmans verk Jättebjörnlokan som visas på Modernautställningen 2018 just nu. Den får gestalta rädslan och begäret inför den Andre, en förgörande och förförande kraft på en och samma gång. Växter som breder ut sig på ett okontrollerat sätt i rikliga mängder brukar anses som mindre värda och därför blir därför oönskade. När det gäller Jättebjörnlokan eller jättelokan som den också kallas, finns också ett hotfullt inslag eftersom växtsaften är starkt frätande. Växtens farlighet är något som Ingela Ihrman lockas av och hennes konstverk utstrålar både skönhet och sensualism. Läs mer om Ingela Ihrman och se hennes verk här: Modernautställningen 2018

Vilda lupiner är en annan oönskad art, även om många tycker att den är dekorativ. I senaste Råd & Rön finns en notis om att denna vanliga växt kan användas till att framställa ett växtbaserat protein, vilket kommer bli ett populärt alternativ till soja och och andra baljväxter, enligt Fazer Food Services trendrapport för 2019.

Bild jättebjörnloka: By Bff – Own work, CC
Bild lupin: By Silar CC
 
,

Kommentera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.