Det är ovanligt med skörd i november, särskilt på våra breddgrader. Vi bor och odlar i Östersund, med närhet till fjällen. När vi gjorde höst i trädgårdslandet tog vi hand om några kvarglömda grönsaker, som fortfarande var fina. Vi blev förvånade över att finna fräsch pak choi. Denna asiatiska bladgrönsak verkar tydligen klara av lite frost. Den är god att woka hastigt tillsammans med vitlök, oystersause och några droppar sesamolja. De vita stjälkarna kan ibland ha en besk smak. Nästa gång ska jag testa att koka pak choi-bladen i stället.
I år odlade vi morötter i flera kulörer och sorter. Snyggast var Cosmic Purple med sitt lilaaktiga skal. Servera den helst rå, finskuren i tunna stavar för att behålla sin färgstyrka. Om den kokas, försvinner det mesta av färgen och smaken försämras också. Alla våra morötter är skördade nu. Förra hösten däremot, lät vi några stå kvar under ett lövtäcke. På vårkanten, när tjälen gått ur marken, kunde vi faktiskt skörda morötter som överlevt vintern. Det blev med andra ord en ovanligt tidig skörd av morötter.
Läs mer om Cosmic Purple och Pak choi