Skördetider är härliga tider, det kan nog alla hålla med om. Men det tar mycket tid att ta vara på allt det goda. I den egna trädgården är det alltid en utmaning att pröva nya grönsaker, eftersom vi bor i växtzon VI. Vi har testat vitkål i år, men de hann aldrig knyta sig. Något som däremot alltid går bra är bönor av alla de sorter. I år odlade vi vaxbönor och purpurbönor med framgång.
Grönkålen är en annan grönsak som verkar vara nästan omöjlig att misslyckas med. Det enda hotet är rådjuren som verkligen älskar denna grönska, särskilt när snön börjar komma och allt annat vissnat. I år har vi burat in dem (grönkålen, alltså!) i lådor med hönsnät. Grönkålen kan man ju ha till mycket, men vi brukar i stort sett bara göra grönkålschips, nu när jag äntligen lärt mig hur man lyckas med dem utan att förvandla dem till förkolnade blad. Här är mitt recept:
- Värm ugnen 150 gr med varmluftsfunktion
- Gnid in ordentligt med rapsolja i de rivna småbladen
- Lägg ut på bakplåtspapper. Får ej vara för tätt.
- Rosta 4 min. i den under delen av ugnen
- Vänd om bladen
- Rosta ytterligare 4 min. Vakta hela tiden!

De flesta vet säkert vilken växtzon ni odlar i, men har du inte koll kan du gå vidare till Svensk trädgårds zonkarta över Sverige.