
Stadsodlingar kommer aldrig att kunna ersätta landsbygdens livsmedelsproduktion, men kan enligt Fredrik Olson på Tailor made arkitekter, vara ett viktigt komplement för att göra städer mer självförsörjande. Tailor made arkitekter ledde det vinnande laget i SLU:s innovationstävling om matproduktion i stadsmiljö. Förslaget går ut på att bygga containrar med fiskodlingar som kan försörja ovanpåliggande växthus med näring och värme. Enligt uträkningarna kan en odlingsenhet på 240 kvm producera 3750 kilo basilika, 4500 kilo tomater och 5000 kilo fiskfilé under ett år.
Ett tidigt exempel på liknande anläggning som kombinerar fiskodling och grönsaksproduktion, är vattenbruket vid Stensunds folkhögskola, som byggdes 1989. Det rönte stor uppmärksamhet bland både forskare och studenter i och utanför Sverige, men på grund av höga driftskostnader tvingades anläggningen stänga i början av 2000-talet.
Odling i urbana miljöer har blivit en växande trend världen över, men frågan är om det verkligen kan bidra till en hållbar livsmedelsproduktion på ett genomgripande sätt. Kanske ligger kvalitéerna mer i själva arkitekturen, att det skapas nya intressanta mötesplatser i stadsmiljö med odling som bärande idé.
Läs mer om hållbar framtid på Climate-kic.org