Vårprimörer och överlevare i grönsakslandet

Kålblad sett ovanifrån

En ovanligt kall vår har satt vårprimörerna på vänt. Senaste träffen i trädgårdskursen var i början av maj. Då kunde vi konstatera att potatisen som deltagarna satte ut i april, hade blivit hårt ansatta av frost och kyla. Det är första gången under trädgårdskursens 25-åriga historia, som frosten angripit potatisblasten. Som tur är, är potatisen en riktig överlevare. Andra grönsaker som överlever vintern är purjolök, persilja, morötter och kål, även så långt norrut som Jämtland.

En sen höst lät vi några morötter vara kvar i jorden under ett tjockt lövtäcke. På våren när vi tog bort lövtäcket och tjälen gått ur marken, kunde vi skörda morötter! De var inget större fel på dem, även om de var rätt lurviga av rottrådar. Vårprimör är kanske inte rätta ordet, men ändå ätliga. Persiljan och purjolöken däremot, är fullfjädrade vårprimörer i vårt grönsaksland. Grönsakerna har kvicknat till och skjuter upp med ny kraft upp bland vinterbruna blad.

I väntan på att växthuset är redo för plantor är våra fönsterbrädor överfulla av förkultiverade grönsaker såsom bönor, sallatslök, purjolök, grönkål och så tomater förstås.

,